сряда, 19 март 2008 г.

Информация за тест SAT

http://www.ed-cmfnd.org/infocenter/bg/registration.html

ДАТИ И РЕГИСТРАЦИИ ЗА СТАНДАРТИЗИРАНИТЕ ТЕСТОВЕ *INTERNET BASED TOEFL, SAT, GRE-Subject за учебната 2007/2008
GRE Subject - Такса: 150 щ.д.


Critical Reading
Раздел “Четене” на тест SAT - въпроси и отговори
Колко устни въпроса има в теста SAT?
Има 67 въпроса относно четене. Разделени са на 3 части: от 2 части от 25 минути и от 1 част от 25 минути.
Какъв вид устни въпроси има в теста SAT?
67те въпроса са разделени на две групи: четене с разбиране и завършване на изречения.
Как се оценява устната част от теста?
200-800 точки. Получавате 200 точки когато си напишете името и всеки верен отговор ви приближава към перфектният резултат от 800 точки.
Раздел “Четене с разбиране (Critical Reading)” на тест SAT
Разделът цели да провери способността на учениците да разбират. Но не се притеснявайте, дори и най- неспокойният четец може да се справи добре на теста.
Бърз преглед на раздел “Четене”
- две части от по 25 минути и една от 20 минути- 48 въпроса четене с разбиране-19 изречения за довършване- точки 200-800
Четене на част от текс
Учениците ще бъдат помолени да прочетат кратка или дълга част от текст последван от въпроси с възможност за избор от няколко отговора.
Довършване на изречение
На учениците ще им бъдат дадени недовършени изречения и те ще трябва да ги довършат с правилната дума или думи.
Тестът SAT раздел “Разсъждение”
Разделът “Разсъждение” от теста SAT преценява способностите за разсъждаване от които ще се нуждаете при обучение в учебно заведение. Тестът преценява до колко добре анализирате и решавате проблеми, уменията които сте научили в училите и от които ще се нуждаете в колеж. Тестът обикновено се държи от ученици от по- горните класове. Всяка част от теста SAT е оценена с точки от 200 до 800, с допълнителни точки за писане на тест с няколко възможни отговора и есе. Тестът се провежда седем пъти в САЩ, Пуерто Рико и другите територии на САЩ и шест пъти отвъд океана.


Mathematics (Math)
SAT раздел “Математика” - въпроси и отговори
Колко въпроса по математика има в теста SAT?
Има 54 въпроса по математика в теста. Въпросите са разделени на три раздела, като има части на които се отговаря за два пъти по 25 минути и такива на които се отговаря за 20 минути.
Какви са въпросите по математика в теста SAT?
Въпросите са разделени на две: 44 въпроса с възможност за избор от няколко верни отговора и решаване на задачи и 10 начертани от учениците чертежи.
Кои области на математиката са засегнати в теста SAT?
Основна аритметика, Алгебра 1 и 2 и Геометрия.
Как се оценява разделът “Математика”?
200-800 точки. Получавате 200 точки когато си напишете името и всеки верен отговор ви приближава към перфектният резултат от 800 точки.
Раздел “Математика” на тест SAT
Разделът “Математика” се състои от задачи за решаване на проблем и чертане. Вие ще трябва да отговаряте на въпроси по теми които сте учили в училище за геометрията, алгебрата и аритметиката.
Бърз преглед на раздел “Математика”
- две части от по 25 минути и една част от 20 минути- 44 въпроса с избор от няколко възможни отговора и 10 чертане. - възможен брой точки 200-800
Въпроси по Алгебра 2 за SAT
Ние ще ви научим как да решавате голяма част от задачите за теста. Но въпросите са толкова малко, че дори и да сбъркате това няма да се отрази лошо на вашия краен резултат. Между другото, няма въпроси от Алгебра 2 на теста за PSAT
Тригонометрия?
Има няколко въпроса по тригонометрия в тестовете SAT и PSAT, но дори и без да сте учили тригонометрия ще можете да отговорите.
Какво друго?
Няколко неща които е добре да се научат: множества, абсолютни стойности, коренни уравнения, степенуване, функции.
Калкулатор?
Разрешено е ползването на калкулатор, но не е задължително.


Writing
Есе на тест SAT - въпроси и отговори
Колко въпроса за писане ще има на тест SAT?
Ще има 49 граматически въпроса на тест SAT. Те ще са разделени на 3 части – от 1 част 25 минути, от 1 част от 10 минути и една част от 25 минути за есе.
Какви видове въпроси за писане има на тест SAT?
Има 49 въпроса разделени на 3 групи: открий грешките в изречението, перифразиране на изречение и перифразиране на абзац. Тези въпроси проверяват знанията по граматика, избор на думи и тяхното използване. Ще имате 25 минути за да напишете есе.
Как се оценява устната част от теста?
Оценката от представянето на частта с избор на верен отговор се комбинира с оценката от есето за да се получи оценка между 200 и 800 точки.
Раздел “Писане” ЕСЕ
Въпреки това което може би си мислите, писането на есе всъщност е лесно. Очакваме учениците да получат най-високи оценки точно на тази част от изпита.
Раздел “Писане” бърз поглед
- 49 въпроса с избор на верен отговор от няколко възможни и едно есе- 60 минути, 25 са предназначени за есето. - точки 200-800
Видове въпроси за раздел “Писане”
Есе
Учениците ще трябва да прочетат текст с дължина 80 думи който заявява нещо. Учениците трябва да прочетат текста и да напишат отговор в който да изкажат позиция и да я подкрепят с примери от училище, от литературата, историята или от личен опит. Есето не само проверява способността за писане, а също така и организацията, развиването на идея и способността да се подкрепи тезата с доводи. Средното есе ще се оценява за около 2 минути.
Намиране на грешка в изречението
На вас ще ви се представят изречения в които може и да има, а може и да няма граматически или синтактични грешки. От вас ще се иска да намерите грешката или да кажете че няма такава. Ще има 18 такива въпроса.
Перифразиране на изречение
От учениците ще се изиска да прочетат изречение и да се опитат да го перифразират без да се променя смисълът. Ще има 25 такива въпроса.
Перифразиране на абзац
Това упражнение е подобно на перифразиране на изречение, освен... да познахте, ще трябва да се прочете и да се перифразира абзац. Ще има 6 такива въпроса.